Maankäytöstä

Published:

Raide-Jokeri: kahden metrin, 200 metrin tai kahden kilometrin päässä?

Kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvät asiat ovat painavinta poliittista vallankäyttöä ja siihen vaikuttaminen pitäisi olla vahvemmin kuntalaisten käsillä. Pääkaupunkiseutua kiertää vuonna 2024 pikaraitiotie Raide-Jokeri. Se on koko pääkaupunkiseutua palveleva eli periaatteessa yli miljoonan ihmisen lähiliikkumisen mahdollistama liikenneväline.

Se kulkee myös noin 100 metriä taloni seinästä. Lähellä asuinpaikkaani se kulkee vielä lähempänä asutusta, eli Kurkijoentiellä noin kahden metrin päässä asuntojen pihoista. Raide-Jokeriin ja siihen suhtautumiseen vaikuttaa paljolti missä satut asumaan. Asukasvaikuttamista kutsutaan usein nimbyilyksi eli not in my backyard-ajatteluksi.

Asia on varmasti näin, mutta aivan perustellusti myös toisin. On vaikea ajatella objektiivisesti pääkaupunkiseutulaisten joustavampaa liikkumista, kun Raide-Jokeria tai sen seisaketta rakennetaan tonttiisi kiinni. Totta kai se vaikuttaa asumisviihtyvyyteesi, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Omille tuntemuksille ei saa vastakaikua kovinkaan monelta, koska jo 200 metrin päässä olevat naapurisi pitävät sitä jo hyvänä ratkaisuna. Turvautuminen asukasyhdistykseenkin on vaikeaa, koska sen aktiivit asuvat myös hankkeeseen nähden eri paikoissa ja muodostavat mielipiteensä sen kautta.

Jäljelle jää mahdollisuudet ottaa itse yhteyttä ensin kaupungin suunnittelijoihin ja sen jälkeen päätöksentekijöihin. Jos siitäkään ei ole apua, niin vaihtoehdoksi sitten virallinen tie hallinto-oikeuskäsittelyineen.

Se myös erittäin harvoin tuo tulosta.

More content in the same category

15.5.2021

Kotihoidosta

Pieni sininen auto tuo avun paikalle.

10.3.2021

Prosessiajattelusta

Miksi emme voisi toimia fiksummin/taloudellisemmin/laadukkaammin?